Jde to i bez cukru


Jde to i bez cukru

Ve Spojce rádi inspirujeme a ukazujeme cestu, že to jde i jinak. Anežka nás každý den utvrzuje v tom, že i skvělé dezerty jde dělat bez přidaného bílého cukru. Říkáme ji (ne)cukrářka. Ne snad proto, že by to neuměla 🙂 ale proto, že cukr nepoužívá, tak přece nemůže být CUKRářka. Moc rádi Vám od ní přinášíme pár tipů.

Vyhnout se konzumaci bílého cukru je snazší, než se může na první pohled zdát, a Vaše tělo Vám bude vděčné. Z upečených dortů, koláčů a vykouzlených dezertů se budete moci radovat, aniž by to bylo na úkor Vašeho tělesného zdraví.

Prvním krokem k omezení konzumace bílého cukru může být to, že jeho množství začnete postupně snižovat a zvyknete si na méně sladkou chuť. Pozdější odměnou Vám bude pestřejší škála chutí.

Další možností jsou různé alternativy sladidel. Anežka osobně nejraději používá rýžový sirup, javorový sirup, kokosový cukr a rozmixované zralé či sušené ovoce. Všechny tyto alternativy na rozdíl od bílého cukru obsahují pro tělo prospěšné živiny a mají nižší glykemický index.

Rýžový sirup je vhodný do základu světlých těst. Jeho chuť není výrazná, a tak nechá v popředí zvolenou příchuť. Jen je třeba myslet na to, že přidáváte tekutou složku a je potřeba ubrat tekutinu jinde. V praxi to znamená, že když například na místo jednoho šálku bílého cukru použijete jeden šálek rýžového sirupu a běžně přidáváte jeden šálek rostlinného mléka; při použití rýžového sirupu přidáte pouze ½ šálku mléka. Podobně můžete nakládat se všemi ostatními sirupy či medem.

Dalším skvělým sladidlem do korpusu jsou ovocná pyré, ať už z jablek, banánů, meruněk či datlí. Výsledným dezertům dodají nejen sladkou chuť, ale i vláčnost.

Nejdůležitější ale je, abyste měli při pečení radost a při případném nezdaru neztráceli motivaci.