Brunch: Snídaně, nebo oběd?


Brunch: Snídaně, nebo oběd?

Existuje několik různých teorií o tom, jak samotný výraz brunch (ze spojení slov breakfast = snídaně; lunch = oběd) vznikl. Někteří říkají, že vznikl z anglického tradičního hodování po lovu, někdo to přisuzuje katolické tradici půstu před kostelem a následného velkého jídla po bohoslužbách. Hrdí Newyorčané zase věří, že výraz pochází z úžasných snídaní, které se protáhly až do doby oběda. To ocenili především poté, co byli večer předtím na některém z proslulých newyorských večírků.

Samotné slovo brunch bylo poprvé použito v publikaci „Hunter`s Weekly“ od Guy Beringera v roce 1895. V první polovině 20. století se stal brunch velkým hitem v USA, především díky hercům, kteří cestovali vlakem po celých státech a díky vydatnému polednímu brunchi mohli jít spát později a déle předvádět své herecké umění. Další rozšíření brunchů pak nastalo v momentě, kdy začaly chodit do práce i ženy, a o víkendu si chtěly odpočinout, i od vaření. Proto začaly celé rodiny chodit ven do restaurací na vydatnou hostinu.

Podstatou brunche ovšem není jen dobré jídlo či dokonce přejídání, ale především setkávání s přáteli či s rodinou, nebo třeba oslava narozenin či životního výročí. Brunch patří výhradně na víkend především proto, že se po dlouhém pátečním/sobotním večeru nikomu nechce vstávat a vařit, a tak se místo brzké snídaně chodí až na časný oběd.

U nás ve Spojce spojujeme u jednoho stolu všechny, kteří chtějí jíst dobře. Bez předsudků a bez ohledu na to, jestli se jedná o vegana, vegetariána, nebo milovníka masa. Z naší bohaté nabídky snídaní vybere opravdu každý!

Mrkněte na naše menu!