Jak je to s tím kávovarem?


Jak je to s tím kávovarem?

Často se nás ptáte, proč nemáme pákový kávovar a jestli je možné podávat kvalitní kávu i z automatického kávovaru. Rozhodli jsme se o tom napsat pár řádků a poodkrýt proč, jak a co.

V naší první restauraci Etnosvět máme pákový kávovar, víme, co to obnáší, víme, jak to chutná, a tak jsme se vydali do showroomu Coffee Source s jasným cílem – do Spojky chceme Ferrari mezi kávovary, La Marzocco.

Chceme stálou kvalitu kávy. Naučíme to všechny? Budeme mít baristy? Potřebujeme 4. Co když jeden onemocní? Budeme mít 130 míst k sezení, jak rychle to dokážeme odbavit? Jsme restaurace, kousek od nás je Můj šálek kávy a Kafe Karlín, kteří dělají skvělou kávu, do jaké role se stavíme my? Mnoho, opravdu mnoho otázek bylo k diskusi.

Kvalitní, hezký, rychlý a snadný na ovládání (rozumějte, naučí se to každý). To byly 4 hlavní body, které jsme chtěli splnit. Tyto požadavky nás dovedly k plnoautomatickému kávovaru Eversys.

No… Marzocco je hezčí, byla první reakce. Ochutnali jsme, vyzkoušeli ovládání a dali si čas na rozmyšlenou. Zavolali jsme Jardovi Tučkovi do Doubleshot “Je to budoucnost, top na trhu, nejste kavárna, berte.” Honza Náhlovský z La Bohème Café “Když nejste kavárna, automatu se nebojte. Umí to dobrou kávu a je to rychlejší. Mít baristu je super a je to styl, u vás to bude ale o něčem jiném.” (citace neberte doslova)

Dali jsme na ně. Kávovar, který používáme, byl speciálně navržen pro přípravu výběrové kávy. Na jeho vývoji se podílel Matt Perger (World Brewers Cup Champion for 2012) zakladatel Barista Hustle, člověk posunující hranice. Hlavním rysem těchto ve Švýcarsku vyráběných kávovarů, je skvělá kvalita vydávaných nápojů. Samotná zrnka pak odebíráme od The Miners Coffee, kteří podporují stejné hodnoty, jako my ve Spojce. Záleží jim na udržitelnosti, kvalitě a komunitě.

Tak, to je naše krátká odpověď na vaši otázku 🙂 K tomu ještě dobrá zpráva pro milovníky filtrované kávy, batch brew bude už brzy!