Flexitariánství ve Spojce Karlín


Flexitariánství ve Spojce Karlín

Zdraví je pro nás důležité, a tak přemýšlíme nad tím, co jíme. Chceme, aby jídlo na talíři dávalo smysl a kvalitní suroviny jsou pro nás samozřejmostí. Spojujeme u jednoho stolu všechny bez rozdílů a bez předsudků.

Když jsme se zamýšleli nad tím, jak naši filozofii co nejsrozumitelněji přiblížit našim hostům, napadlo nás flexitariánství.

Kdo je flexitarián?

Vegetarián by vám odpověděl, že flexitariánství je totéž, jen s tím, že flexitarián trochu podvádí. Flexitariáni totiž také konzumují převážně rostlinnou stravu, ale maso si tu a tam neodpustí. Oproti vegetariánům, kteří ve stravě omezují maso především z důvodu, že nechtějí zabíjet zvířata, flexitariánství myslí více globálně. Maso a živočišné produkty zcela neomezuje, pouze je lehce redukuje s ohledem na ekologické dopady, které živočišná výroba způsobuje. Dbají na jeho původ, sledují zdravotní rizika i ekologickou zátěž. Flexitariáni nejí maso zvířat, která jsou chována v továrním prostředí, nejsou ale proti konzumování masa zvířat ulovených v divočině nebo chovaných na ekofarmách. Dalo by se říci, že je to taková „zlatá střední cesta“, co se týče konzumace masa. Jde o stále oblíbenější způsob, jak přistupovat k vlastnímu jídelníčku.

Je flexitariánství novinka?

V podstatě již naši předkové byli flexitariáni. Zkuste se zeptat Vaší babičky z vesnice, jak vypadal jejich týdenní jídelníček. Možná budete trochu překvapeni, ale mnohdy bylo maso pouze jednou týdně a to o slavnostním nedělním obědě.

Chcete se stát flExitariánem?

Pokud byste uvažovali o tom, že se stanete flexitariánem, není to nic těžkého. Na rozdíl od jiných, značně ortodoxních, výživových směrů, je tento, jak už název napovídá, velmi flexibilní. Začít můžete tím, že jeden den v týdnu úplně vysadíte maso, jako jsou například oblíbené bezmasé pondělky. Zaměřte se na zeleninové pokrmy. Dále se zaměřte na to, aby maso, které budete v dalších dnech konzumovat, bylo opravdu kvalitní. Postupně byste se od jednoho bezmasého dne měli dostat do situace, kdy se zhruba 80 % času budete stravovat jako vegetarián a 20 % si ponecháte jako dobu vhodnou ke konzumaci masa. Například někteří flexitariáni jedí maso jen o víkendech, jiní zase výhradně jen v restauraci. Důležité je kontrolovat si množství železa, vitaminu B12 a mastných kyselin omega-3.

Chcete se o flexitariánství dozvědět víc? Mrkněte na článek na CZ Test Potravin.

Kategorie