Fermentace


Fermentace

Vliv fermentace na naše zdraví

Fermentace vrací doslova život na talíř! Nejznámějším benefitem fermentovaných potravin je bezesporu pozitivní vliv živých kultur a kyseliny mléčné na funkci střeva, potažmo imunitní systém. Tím ale výčet prospěšných účinků nekončí. Enzymy obsažené ve fermentovaných potravinách pomáhají s trávením. Dále obsahují probiotické látky, látky na bázi antibiotik nebo organické kyseliny.

Fermentovaní ve Spojce

Je to trošku alchymie, trošku zkušeností našich předků a špetka štěstí. Ale teď vážně 🙂 Při procesu kvašení se ze sacharidů působením bakterií stává kyselina mléčná, která je zodpovědná za uchování potraviny. Proces lze pozorovat jako pramínky bublinek, které stoupají sklenicí nahoru a trvá u limonád cca jeden den a u zeleniny cca tři dny. Ovšem proces může být v podstatě nekonečný, čím déle probíhá kvašení, tím je chuť intenzivnější.

Co fermentujeme u nás

Limonády

Za vznikem fermentovaných limonád i připravované kombuchy stojí vášeň a notná dávka odhodlání naší generální manažerky Darii. Jak sama říká, ono připravit si doma 2 litry kombuchy není jako příprava pro provoz restaurace o více jak sto místech. Třeba přes vánoční svátky nám „umřeli“ tibi krystaly, a tak jsme v lednu začínali s fermentací limonád od nuly. I to k živým limonádám patří.

Zelenina

Náš šéfkuchař se do fermentace nadchnul dávno předtím, než se stala všeobecným hitem. Kvašáky, fermentovaný květák, červená řepa nebo zelí je na jeho menu již pěknou řádku let. Oblíbil si plnou chuť kvašené zeleniny, tzv. pátou chuť neboli umami. Skvěle doplňuje třeba náš vegetariánský burger. Ve Spojce si také připravuje pod jeho bedlivým dohledem kimchi. Jak říká „Kimchi má specifickou chuť, která není pro všechny. Zamilujete si ho, nebo na celý život odvrhnete.“

Je fermentace novinkou dnešní gastronomie?

Ani náhodou! Kvašení neboli fermentace je jednou z prastarých technik uchovávání potravin. Jen ji na čas vytlačili modernější a hlavně pohodlnější způsoby, jako je zamrazení. Naštěstí se, po vzoru například Japonců, kteří se fermentování nikdy nevzdali, k zdravím nabitému jídlu vracíme.

Kvašení zdar!

 

Kategorie