Rodinná kozí farma a mlékárna v Krasolesí


Rodinná kozí farma a mlékárna v Krasolesí

Poctivá práce. To je hlavní krédo malé mlékárny, kterou vede David Kolman. Jogurty, sýry i tvarohy z kravského i kozího mléka vyrábějí tak, jak se dělaly dříve, tedy bez odtučňování a náhražek. S jejich produkty se můžete setkat hned v několika jídlech, které ve Spojce podáváme.

Kozí farma Krasolesí

Původní myšlenka v roce 2004 byla pořídit si jen několik zvířat pro radost, nicméně chov anglo-nubijských koz se začal postupně rozrůstat. V současné době je ve stádě v Krasolesí cca 30 dojnic, 3 plemenní kozli a proměnlivý počet kůzlat. Společnost jim dělá i několik ovcí a slepic. Samotný chov probíhá co nejpřirozenějším způsobem – celé kozí stádo, s výjimkou kozlí skupiny, žije pohromadě v kozíně celoročně otevřeném do výběhu. Od jara do podzimu se kozy pasou na pastvě, která trvá 1 až 3 hodiny. Celoročně jsou krmeny senem, které v sezóně doplňuje pastva a sečená tráva. Při dojení pak dostávají kozy mačkané obilí smíchané s řepnými řízky a syrovátku na zapití. Stádo je samozřejmě zapojeno do kontroly užitkovosti a jsou u něj prováděny pravidelné zdravotní testy.

Mlékárna Krasolesí

Vzhledem k tomu, jak se stádo postupem času rozrůstalo, bylo třeba začít zpracovávat nadojené mléko. Proto na statku v Krasolesí vznikla i mlékárna, která nyní zpracovává i kravské mléko, které pochází z několika místních rodinných hospodářství. Ročně se v mlékárně „promění“ desítky tisíc litrů mléka v nejrůznější druhy čerstvých i zrajících sýrů, tvarohu nebo jogurtu. Veškeré produkty vyrábí způsobem, jak se dělaly dříve, tedy bez odtučňování a náhražek. Prostě tak, jak se dělat mají. Poctivě.

Více informací na: www.krasolesi.cz