Trnečka Smoked Fish


Trnečka Smoked Fish

Rodinná firma založená na lásce a respektu k rybám, která vychází z osobních zkušeností se zpracováním ryb v zahraničí. Navazují na tradiční způsob uzení, ale ke každému filetu přidávají kousek vlastní originality. Udí malé dávky ryb, aby každý filet, který projde jejich rukama, dostal péči, kterou si zaslouží.

Příběh

Řemeslu uzení ryb se naučili od vyhlášených producentů uzených pstruhů na Islandu, kde se starali o hladký chod smokehousu a dbali na kvalitu finálního produktu. Zkušenost z islandského smokehousu s tradičním způsobem uzení za studena a poctivý přístup k produkci na ně zapůsobili, a spolu s láskou k rybaření podpořil jejich odhodlání k vybudování vlastního smokehousu.

Trnečka Smoked Fish tak navazuje na severské dědictví tradičního uzení ryb studeným kouřem a vrací se k poctivé ruční malovýrobě namísto mechanizované velkokapacitní produkce. Každému filetu je věnována pozornost, kterou si zaslouží. Díky bohatým zkušenostem, osobnímu kontaktu s produkcí a neustálému zdokonalování přináší tato firma na český trh kombinaci severské tradice, autenticity a dokonalého gastronomického zážitku.

Udírna

Proces uzení začíná již naložením filetu v soli nebo jiné marinádě. Po naložení se filety důkladně omyjí, osuší a uloží na rošty, které putují do udírny. V udírně procházejí filety tichou a dlouhou přeměnou. Samotná udírna byla navržena za účelem uzení menších dávek ryb, díky čemuž je možné věnovat pozornost a čas každému filetu, který procesem uzení prochází. Kouř je produkovaný externím generátorem a umožňuje přesně kontrolovat množství kouře i teplotu. Teplota kouře nepřekročí u studeného uzení 25 °C – odtud název způsobu uzení. Při uzení teplým kouřem nepřekročí teplota 65 °C.

Během uzení se kouř rozptyluje, příchuť dřeva a marinády se vstřebává a struktura ryby se stává štíhlejší a křehčí. Díky oběma metodám uzení a péči, která je jednotlivým filetům věnována, vznikají ty nejjemnější a nejchutnější uzené produkty s perfektní strukturou a bohatou chutí.

Díky osobním zkušenostem, respektu vůči vstupním surovinám a individuálnímu přístupu ke každému uzení vzniká v unikátní uzený produkt, který na českém trhu ještě nebyl představen. A na který jsou ve firmě Trnečka Smoked Fish právem hrdí. 

Více informací na: www.trneckasmokedfish.cz

Ve Spojce můžete ochutnat pstruha duhového uzeného studeným kouřem jako variantu míchaných nebo pošírovaných vajíček, ve skandinávské snídani a nebo samostatně jako předkrm spolu s kaviárem.