Farma Struhy


Farma Struhy

Farma Struhy je rodinná farma hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Vznikla v lednu 2010 zakoupením zemědělského areálu v katastru obce Vlastec – Struhy. Ve stáji se v té době nacházely 4 vysokobřezí jalovice holštýnského skotu a 2 jalovice na připuštění. Postupem času se farma neustále rozšiřovala a nyní se ve stáji nachází 40 dojnic a 40 mladých kategorií. Farma disponuje přibližně 110ha zemědělské půdy, z čehož je 20 ha vlastní.

Mlékárna

Provoz mlékárny na farmě Struhy byl zahájen v polovině června 2015. Samotná stavba mlékárny trvala 6 měsíců, ale veškeré přípravy a vyřizování trvaly více než rok.

V mlékárně zpracovávají především mléko od vlastních krav, které se od jara do podzimu pasou na pastvinách kolem farmy. Kvalita mléka je závislá především na kvalitě krmení a zdraví krav a proto má každé roční období mléko jiný obsah složek, jinou chuť i vůni. Například obsah tuku v mléce se pohybuje od 3,8% v létě do 4,5% v zimním období. Veškerá produkce farmy má certifikát BIO, tedy i většina mléčných výrobků a vše co se přidává, např. ovocné složky, koření a bylinky má certifikát BIO.

Veškeré mléčné výrobky jsou vyráběny podle tradičních postupů a receptur pouze z mléka, čistých mlékárenských kultur a syřidla. Nepřidávají se žádné konzervanty, barviva, škroby, stabilizátory, sušené mléko a umělá sladidla.

Ve Spojce si můžete pochutnat například na másle právě z farmy Struhy.

Více informací o farmě najdete na https://www.farmastruhy.cz/