Pivovar Záhora


Pivovar Záhora

Před prodlouženým víkendem přijde vhod tip na Pivovar Záhora, od kterého vám ve Spojce čepujeme Novozélandský ležák.

Vydali jsme se do středočeské vesničky Kněžičky, kde dva bráchové, Vojta a Tomáš Záhorovi, vaří pivo. Jak sami říkají, na světě je jen jedna věc, kterou mají radši než líný život na vesnici – čerstvé pivo. Jezdili a ochutnávali po světě pivo takovou dobu, že jednoho dne nastal čas a chuť založit svůj vlastní pivovar. Tihle dva sympaťáci si umí vypěstovat vlastní sladovnický ječmen, mají své spřátelené chmelnice a k tomu polabskou vodu. Všechno pod neustálou kontrolou a hned u svého pivovaru.

Jejich heslem je: pivo čerstvé, nebo vůbec. Piva nepasterizují ani nefiltrují, protože jde o procesy, které zbavují pivo spousty chuti, vůní a vitamínů. Než aby investovali energii a čas do prodloužení trvanlivosti, řeší, jak dostat co nejčerstvější pivo z ležáckého tanku do půllitru. Piva sudují těsně před závozem, a pak rozváží v týdenních intervalech nejen do Spojky.

Rádi spojují vlastnosti českého a zahraničního piva. České pivo má skvělou pitelnost a v zahraničních chmelech se zase skrývá nekonečné bohatství chutí. Od prvního doušku až po poslední lok nás tak provází neustálá exploze chutí a vůní jak při novoročním ohňostroji. Preferují plnou, sladovou, říznou chuť a ovocnou vůni, třeba po ananasu či broskvích, kterou vykouzlí jen pomocí sladu, chmelu a kvasnic.

Až budete příště projíždět vesničkou Kněžičky o 182 obyvatelích, nezapomeňte zajet až na konec cesty a udělat si přestávku v jejich krásném pivovaru. A nechte si vyprávět historku, jak jednou vyrobili osmičku! Nebudete litovat 🙂

Více informací se dočtete na jejich webu: https://pivovarzahora.cz/

Kategorie